Com millorar la participació interna de la meva entitat
Com millorar la participació interna de la meva entitat
Les persones vinculades a les entitats sense ànim de lucre s’enfronten en el seu dia a dia a reptes ben diversos, alguns dels més freqüents tenen a veure amb la participació: millorar l’assistència a les assemblees, potenciar el compromís i implicació de la base social, reforçar la bona acollida de les noves persones a l’entitat, etc.
Aquest programa de formació pretén oferir eines per abordar aquests reptes, proporcionant habilitats per diagnosticar la participació de l’entitat i recursos per dissenyar un pla de millora.
El programa inclou una fase formativa a través d’una aula virtual, i una fase pràctica, amb un acompanyament expert personalitzat a cada entitat.
L’objectiu és que els assistents desenvolupin les habilitats i les capacitats per al disseny, implementació i gestió de plans de participació de les associacions.
Els objectius específics són:
· Fomentar la reflexió entorn de la qualitat democràtica.
· Donar coneixements de com fer una diagnosi de la participació de l’associació i dels àmbits de millora de l’associació.
· Donar a conèixer els recursos i les tècniques existents sobre participació interna.
· Elaborar un pla de millora de la participació interna.
- El programa està destinat a un màxim de 30 persones de 10-15 entitats sense afany de lucre amb l’objectiu que les persones assistents adquireixin els coneixements per al disseny, implementació i gestió dels plans de participació de les seves associacions així com per impulsar accions concretes per a la millora de la participació interna. Es requereix l'assistència d'un mínim de dues persones de l’entitat de les quals, com a mínim una, ha de formar part dels òrgans de govern. Es valorarà positivament que participin tres persones de cada entitat.
El curs s’inicia el 8 de juny i finalitza el 26 d'octubre de 2022, amb el següent programa:
FASE FORMATIVA (format virtual)
Sessió 1. Las bases de la participació interna i eines de diagnosi (8 de juny, 17-19h)
Sessió 2. Elements clau per la definició del model de participació interna (22 de juny, 17-19h)
Sessió 3. Cas pràctic: el cas de la Fundació Marianao (29 de juny, 17-19h)
FASE PRÀCTICA (juliol-octubre 2022)
Acompanyament a cada entitat per concretar el pla de millora
TANCAMENT (format presencial a Barcelona)
Sessió 4. Sessió de mirall, tancament i networking (26 d'octubre, 16-19h)
· Clara Martínez: És Graduada en Dret i en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Polítiques Socials, Treball i Benestar per la Universitat Autònoma de Barcelona. Com a consultora de Tandem Social s’ha especialitzat en projectes d’innovació, gestió organitzativa, recerca i participació. Ha coordinat i dinamitzat processos participatius en el marc de Plans estratègics d’organitzacions públiques i privades i ha sigut formadora en aquesta temàtica en el marc de Programes de creació i consolidació d’entitats socials.
· Sergi Rufat: És Llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra. Compta amb una llarga trajectòria en l’àmbit de les entitats sense ànim de lucre i com a soci-consultor de Tandem Social s’ha especialitzat en l’acompanyament en processos estratègics de base participativa. Ha coordinat xarxes d’entitats i projectes d’intercooperació de diferents àmbits i ha assessorat en models de participació a entitats de diverses mides, territoris i àmbits d’actuació.
· Marta Osiàs: És Llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona i Experta en Intervenció Social i Gestió de la Diversitat en l’Àmbit Local per la Universitat Autònoma de Madrid. Com a cap de l’àrea d’Acció Comunitària i Consultoria Social de la Fundació Marianao, compta amb una gran experiència com consultora social i com a formadora en polítiques de participació comunitària.
· Blai Collado: És llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra i s’ha format en models d’innovació social i avaluació de l’impacte a EADA. Com a soci-consultor de Tandem Social, compta amb 8 anys d’experiència en la consultoria estratègica per entitats sense ànim de lucre. Ha coordinat i dinamitzat processos de participació interna i externa amb administracions locals i entitats, ha col·laborat en la definició de models de governança i organitzatius i és formador en Programes de creació i consolidació de projectes de l’Economia Social i en assignatures universitàries.
· Raquel Fernández: És Graduada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Complutense de Madrid i Màster en Participació i Desenvolupament Comunitari per la Universitat del País Basc. Com a membre de TandemMarianao, està especialitzada en projectes de consultoria social i acció comunitària en diversos àmbits i amb diversos col·lectius.
El programa inclou una fase formativa a través d’una aula virtual, i una fase pràctica, amb un acompanyament expert personalitzat a cada entitat. La formació té una durada aproximada de 40 hores, de les quals 13 hores són d'assistència a les sessions formatives de forma síncrona (en temps real totes les persones alhora) i 27 hores són de treball intern, amb adaptació horària a la situació de cada entitat.
Share: