Pressupostos participatius: possibilitats i límits (20302/2022-1)
Pressupostos participatius: possibilitats i límits (20302/2022-1)
Ja fa uns anys que els pressupostos participatius vinculats a les finances municipals s'estan duent a terme a nombrosos municipis. Els pressupostos participatius semblen haver-se erigit en l'instrument estrella. Cal però comptar amb eines metodològiques adequades i orientacions per dissenyar, dinamitzar i dur a terme amb èxit aquest tipus de processos.
Aquest curs vol ajudar a la reflexió i oferir orientació i capacitats per dissenyar i implementar aquest instrument.
- Aportar noves reflexions, elements d'anàlisi i metodologies que permetin als governs locals implementar un sistema de pressupostos participatius amb garanties d'èxit.
- Analitzar diferents experiències i models de pressupostos participatius dutes a terme per municipis catalans en els darrers anys.
- Definir les fases i les etapes d'aquest instrument de participació ciutadana, així com les eines metodològiques existents per dur-los a terme.
- Conèixer les orientacions polítiques i identificar eines tècniques bàsiques per a poder dissenyar i dinamitzar un procés de pressupostos participatius que realment s'adapti a les característiques i particularitats locals de cada municipi.
Personal tècnic i responsables del món local amb funcions relacionades amb el disseny i el desenvolupament de polítiques públiques.
Participació ciutadana: moda o necessitat?
- Definir el concepte i posar-nos d'acord sobre els seus beneficis i inconvenients a l'hora de dissenyar, executar i/o implementar polítiques públiques.
- Pressupostos participatius: de quin tipus de participació estem parlant?
- Generar intel·ligència i democratitzar les polítiques públiques; com es fa i com s'ha de gestionar internament? (amb exemples)
Pressupostos participatius, com es fan?:
- Sobre els promotors: com són els que ho fan?
- Sobre els instruments: característiques generals d'un procés de pressupostos participatius.
- Les fases d'un procés de pressupostos participatius i les metodologies, eines i tècniques (virtuals i presencials) que es poden utilitzar.
- De la teoria a la pràctica: exemples de diferents models i formes de dur-los a terme.
Presentació d'exercicis pràctics per part dels alumnes
Daniel Tarragó i Sanfeliu
Soci director de Neopolis
Responsable: Laia I. Ferrer Cazalla
El curs combina l'exposició teòrica de continguts amb el debat grupal i l'exposició per part de responsables públics de casos reals d'eines i portals que ajuden en la gestió i posada en marxa dels diferents processos participatius que pot endegar un ajuntament o entitat.
Es tracta d'un curs en línia que combina elements de formació síncrona (videoconferències per zoom) i asíncrones (aula virtual de l'EAPC). Es realitzaran 7 hores i mitja de formació síncrona (videoconferència) i 4 hores de treball asíncron (fora de línia).
La certificació de l'activitat es farà en funció de les activitats lliurades i tenint en compte la participació mínima del 80%.
Compartir: